+36303156526 info@coach-trener.hu

Munkám során azt tapasztalom, hogy a kommunikáció hiánya vagy a helytelen kommunikáció eredményeként a párok nem boldogulnak, nem tudnak továbblépni, fejlődni, problémáikat megoldani. Mindegyik félben gyűlik a sérelem, halmozódik a fájdalom, a sértettség, a megbántottság. Mivel nem találják ezekre a problémákra megoldást, ezért távolodnak egymástól. Vagy nem beszélgetnek, ekkor kihűl lassan a kapcsolat, vagy a beszélgetések többsége vitába, veszekedésbe torkollik, ami dühöt, frusztráltságot hagy mindkét félben. Közben mindennek szem- illetve fültanúi a gyerekek. Azt is szokták mondani a párok, hogy nem előttük veszekszünk. Mindegy. A hangulatot, a feszültséget megérzik és ők is frusztrálttá válnak, mert bizonytalanok. Pont a szüleik nem nyújtják nekik a biztonságot. Ennek tetőzéseképpen nem elég az otthoni helyzet, az óvodában, iskolában még a gyerek viselkedésére is panasz érkezik. Összecsapnak a hullámok.

Ilyenkor tanácsos felkeresni egy mediátort.

Ha már nem tudnak a partnerek egymással szót érteni, nagy segítség lehet egy független szakember. Ő a középen álló, pártatlan; mindkét felet meghallgatja külön-külön, megbeszélik, mi az, amit szeretnének, mi az, ami hiányzik, mi okozza a legnagyobb problémát. Majd hármasban folytatódnak a konzultációk. A mediáció alatt a felek nem beszélhetnek egymással, csak a mediátoron keresztül. Miután lassan kibonjuk, kinek mi a fájdalma, kinek mi a szükséglete, ezeken az üléseken közelítjük az álláspontokat, beindul egy fajta konstruktív kommunikáció. Ilyen módon sikerül elmozdulni a holtpontról a megoldás irányába. Még sok munka vár a párokra, de már az útjukon vannak.

Kívánom, hogy akarjátok megoldani a problémáitokat, ne söpörjétek a szőnyeg alá. Ehhez nyújt segítséget a Párkapcsolati mediáció kurzusom. Keressetek bátran! Pont most van a legalkalmasabb idő arra, hogy elkezdjetek dolgozni magatokon, kapcsolatotokon! Várlak benneteket szeretettel!