+36303156526 info@coach-trener.hu

A szeretetben annyi minden benne van: kötődés, törődés, pozitív érzelem, vonzalom, egy ölelés, egy mosoly, egy kedves szó. Csupa-csupa jó érzés. Mindenkinek szüksége van a szeretetre, legyen idős-fiatal-gyermek. Sőt, igazán csak a gyermekeknek létfenntartó szükségletük. Szeretet nélkül képesek akár az életüket is feladni. A baba a szeretetet már a születése előtt is érzi a mama pocakjában. A simogatást, becézgetést is hallják, érzik. Tudtad, hogy „napi 4 ölelés kell a túléléshez, 8 a szinten tartáshoz, 12 a gyarapodáshoz? – Virginia Satir amerikai pszichológus szerint.

A szeretet az életünk, a létezésünk része. Ugyanakkor fontos, jól szeretni. Nem mindent megengedőn, mindent elviselőn, mert akkor hol marad saját magunk szeretete? Az pedig mindennél fontosabb. Ha te nem szereted saját magad, akkor, hogy tudnál, miből tudnál szeretet adni? Ha te nem tudod, hogy kell szeretni, hogy tudnád megtanítani azt a gyermekeidnek?

És persze az sem mindegy, ki tudom-e fejezni a szeretetemet és olyan módon, ami a másik félnek valódi töltést ad, nem csak nekem esik jól. Ahhoz, hogy ki tudd deríteni a saját, illetve párod, gyermeked szeretetnyelvét, segítséget nyújt Gary Chapman 5 szeretetnyelve. Ezek a következők:

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

Fontos, hogy ismerd a saját, a párod és gyermeked szeretetnyelvét. Az elmélet szerint, ha nem beszéled társad, gyermeked szeretetnyelvét, akkor valószínűleg ő nem érzi kellően szeretettnek magát. Például, ha te szeretetnyelved a minőségi idő, a párodé pedig az ajándékozás, akkor hiába a mély beszélgetések, a csak rá irányított figyelem, az őt kevésbé fogja tölteni, mint az ajándékozás.

A másik fontos dolog, hogy merj beszélni az érzéseidről, tudd megfogalmazni azokat. Ha ez most még nehézkesen is megy, hidd el, minden tanulható.

Fontos, hogy tudj szeretet adni és elfogadni is!

Szeress jól! A szeretetnek hatalmas ereje van!