+36303156526 info@coach-trener.hu

Megszületik gyermekünk, óvjuk, védjük, etetjük, itatjuk, ruházzuk, fedelet biztosítunk számára, minden fizikai szükségletét kielégítjük, de otthont adunk neki?

Egy olyan meleg, puha fészket, ahol önmaga lehet, ahol bátran elmondhatja a véleményét, ahol vígaszra lel, ahol figyelnek rá, ahol érzelmileg teljes biztonságban van. Mert tudja, hogy a szüleire számíthat. MINDIG.

Hatalmas a jelentősége a szülő-gyermek kapcsolatnak és mint minden kapcsolaton ezen is dolgozni kell. Már kis korban el kell kezdeni az alapozást. A szülői szeretettel, ugyanakkor következetességgel. A határok kijelölése létfontosságú a gyermek számára, az adja neki a biztonságot, a határokon belüli  szabadságot. Persze ezt ő majd rendre feszegeti. 😊

A bensőséges kapcsolat egyik alapköve a gyermekkel töltött minőségi idő.

De mit értek minőségi idő alatt?

A minőségi idő egy tartalmas együttlét, amikor egymás személyiségével, gondolataival, terveivel, vágyaival foglalkozunk.  Amikor valóban rád figyelek, jelen vagyok, veled foglalkozom. Ez lehet egy tartalmas beszélgetés, közös zenehallgatás, utazás, sport, hogy csak párat említsek, a lényeg, az együttlét és az odafigyelés. A minőségi idő alatt azt értjük, hogy együtt csinálunk valamit, figyelmünket egymásra fordítjuk, odakoncentrálunk.

Ha apuka birkózik a kisfiával, közben elmélyed a játékban, azaz jelen van, teljesen mértékben a fiára és a közös játékra összpontosít, az a valódi együttlét élményét adja. Mindketten emlékként viszik magukkal. Ha anyuka együtt süt sütit kislányával, elmélyednek a folyamatban, csak a sütikészítéssel foglalkoznak, az is minőségi idő mindkettejük számára. Ha azonban a közös játék, tevékenység alatt felkapkodod a mobilod, akkor ez már nem minőségi idő, megszakad a varázs, nem tud kialakulni köztetek a bensőségesség érzése.

A minőségi idő megélését is tanulnunk, gyakorolnunk kell, a mai felgyorsult életmód nem ennek kedvez. Ezért kérlek légy tudatos, éld meg minél többször a jelent, a minőségi együtt töltött idő élményét vidd magaddal, meglátod mennyi örömet, energiát ad nem csak neked, hanem gyermekednek is. És ő már ebben nő fel, ezt viszi tovább…