+36303156526 info@coach-trener.hu

Az apukákról sokszor megfeledkezünk, pedig az Apák szerepe hatalmas. Szóljon ez a pár sor értük, hozzájuk APÁK NAPJA alkalmából köszöntsük méltóképpen őket.

Az apaszerep egy egész életre szóló, soha véget nem érő feladat. Az utóbbi évtizedekben sokat változott az apák családban betöltött szerepe. Az apukák is kiveszik részüket a gyermeknevelésből, besegítenek a háztartásban, közben ők is dolgoznak. Ma már nem elsősorban az anyagi jólétről, hanem a családi értékrendről gondoskodnak.

Ami nem változott, hogy az Apa egy kőszikla. Ő az erő, a biztonság, az anya a puhaság, a melegség, az otthon. Az apa az, aki támaszt, biztonságot ad a gyermek számára. A gyermekeinknek szüksége van mindkettőre.

Az Apa a bizalom, a jövőbe vezető útmutató. Saját példájával jár elől, mutat utat. Egy fajta erkölcsi értékrendet képvisel. Stabilitás, örök háttér, bizalom, biztonság. Ez egy olyan értékrend, ami a gyermekben az ősbizalmat fejleszti ki. Kutatások bizonyítják, hogy ahol az apuka aktív résztvevője a családi életnek, ott a lányokban kevésbé alakul ki az igény arra, hogy családon kívül keressék a mások elismerését. A fiúk az apa által kapnak mintát a férfiszerepről. Meghatározó az általa elfoglalt hely a családban.  A gesztusok, a beszéd. Hogy miként bánik egy nővel, hogyan végzi feladatait, miként kezeli a problémáit, mind, mind mintául szolgálnak. És beépülnek a következő generációba.

Ő a szerető, gondoskodó, határokat szabó és képviselő. Szükséges, hogy szembesítsék gyermekeiket az igazsággal, hogy mi a jó és mi az, ami nem felel meg a társadalmi értékrendnek, hogy megtanítsák gyermekeiknek, mi a becsület, a felelősség, a felelősség felvállalása. Fontos az a példamutatás is, hogy társukkal egyetértésben hoznak döntéseket, jelölnek ki célokat, irányokat az egész család számára.

Fontos az apai szeretet. A szemkontaktus, a beszéd, az apai ölelés, az odafigyelés érzelmi biztonságot ad a gyermeknek.

Az apukák másként foglalkoznak a gyerekekkel, tőlük vagányságot, bátorságot tanulhatnak. Jó az apuval töltött felszabadult nevetés, a csínytevések sora, örök emlék. A kislányok pedig apa kicsi hercegnői.

Csodás az ő felelősségük gyermekeik életében. A kétpólusú világrendhez nem elegendő az anya, az apa is feltétlenül szükséges.

SZERETETTEL KÖSZÖNTÜNK BENNETEKET APÁK NAPJA ALKALMÁBÓL!