+36303156526 info@coach-trener.hu

Ez a Hivatás, mint minden más hivatás a szakértelmen túl hatalmas szakmai alázatot kíván. Alázatosnak kell lenni a hozzám fordulóval szemben, tiszteletben kell tartanom, hogy saját tempójában fejlődik, nem sürgethetem. Azon a területen dolgozunk, amit közösen kijelöltünk, de természetesen az ő irányelvei alapján történik ez.  Hiába tudom belső érzésből, szakmai tudásomra alapozva, mi a problémája mélyen megbúvó oka, csak terelgethetem, kérdésekkel segíthetem, hogy saját maga leljen rá arra a bizonyos „Heuréka” élményre. Mert akkor az az övé, el tudja fogadni, azonosulni tud vele. Így tud saját meggyőződéséből elindulni a változás útján.   

Mostanában egyre összetettebb, kihívásokkal teli esetek találnak meg. Ekkor már annyira feszítő, kényelmetlen a helyzet, amiben van a coachee, hogy nem fenntartható számára. Ekkor elkövet mindent annak érdekében, hogy szabaduljon terhétől, hogy elkezdje jobban érezni magát.                                                 Az ülések alkalmával az a másfél óra aktív figyelem részemről. Csak TE vagy, aktívan Rád figyelek. Figyelem a tekintetedet, azt, amit a testbeszéded üzen, a mondandódat, a hangszíned változását, az érzelmeid megnyilvánulását, hogy el tudjam kapni azt a pillanatot, amikor pici lökéssel, de tovább tudsz lépni, meg tudod fejlődni életednek azt a bizonyos kihívását. Ehhez összpontosítás, a helyzetről való átfogó kép kialakítása, a megfelelő kérdéstechnika, empátia és alázat szükséges.

Az is hamar kiderül, ha ugyan eljön az illető coachingra, de nem kész a változásra, nem tud beleállni ebbe az önmagán való munkálkodásba. (Mert ez azért kemény munka, sok szembesüléssel, rengeteg tanulással, változtatással.) Ebben az esetben el kell őt engedni, elfogadással, szeretettel, tiszteletben tartva a döntését. Mert ugye „mindenki saját sorsának kovácsa”.

A szakmai kihívásokon túl, nem könnyű megélni a fent említetteket. A gyakorlat nagy segítség ebben. Összességében én is rengeteget tanulok, fejlődök, változok általatok – hogy az életetek része lehetek, hogy olykor párhuzamokat vélek felfedezni saját életemmel kapcsolatban, amik elgondolkodtatnak, kutatásra, változásra sarkallnak. De a legnagyobb ajándék, amikor ráleltek a megoldásra, tovább tudtok lépni, a saját utatokat tudjátok járni.

Köszönet és hála érte!